“Ozonul este o terapie foarte eficientă și trebuie să o includem imediat în tratamentul coronavirusului”, spune anestezistul Alberto Hernández, de la Spitalul Policlinic Ibiza din Rosario.
Administrarea de ozon poate ajuta pacienții cu COVID-19 să-și îmbunătățească dramatic prognosticul după doar două sau trei ședințe de tratament. Pacienții care au fost pe punctul de a fi intubați și conectați la ventilația mecanică au datorit terapiei cu ozon nu numai că au evitat-o, dar au îmbunătățit până la punctul de a nu necesita oxigen. Acestea sunt rezultatele primului studiu clinic al terapiei cu ozon, efectuat în Spania la Policlinica Nuestra Señora del Rosario din Ibiza.
Ozonul are o multitudine de efecte biologice benefice. Două dintre principalele sunt îmbunătățirea oxigenării la nivelul țesutului și efectul imunomodulator al acesteia, reducând astfel răspunsul inflamator suferit de acești pacienți cu coronavirus. La aceasta trebuie să adăugăm efectul său potențial viricid.
Italia și China aplică deja terapia cu ozon împotriva COVID-19
Deși în acest moment, aplicația sa clinică nu s-a răspândit, există precedente internaționale cu aceleași rezultate bune ca cele obținute la Policlinica din Ibiza. Spitalul Universitar Santa María della Misericordia din Udine, Italia , a tratat 36 de pacienți cu pneumonie COVID-19 cu insuficiență respiratorie cu ozonoterapie și 97% dintre ei nu au necesitat intubație. Pe de altă parte, în China există 4 studii clinice în curs, iar rezultatele provizorii sunt foarte încurajatoare.
„În Spania am început să îl administrăm, cu autorizația prealabilă a Comitetului de calitate al centrului spitalicesc, iar rezultatele au fost spectaculoase”, spune Alberto Hernández, medic asociat de anestezie și resuscitare la Policlinica Nuestra Señora del Rosario, a Grupului Policlinic .
„Am înregistrat un studiu clinic și am verificat că ozonul este o terapie foarte eficientă și benefică la acești pacienți și că trebuie să o includem imediat în tratamentul COVID-19” , insistă el .
Președintele Societății spaniole de terapie cu ozon și vicepreședinte al Federației Mondiale de Ozonoterapie, José Baeza, nu numai că coincide cu Dr. Hernández, dar coordonează și informațiile privind aplicarea terapiei cu ozon. la nivel mondial împotriva COVID-19. “Având în vedere absența unui tratament eficient sau a unui vaccin și în contextul situației de urgență actuală pentru sănătate, toți pacienții spitalizați ar trebui să primească ozonoterapie, deoarece există un beneficiu clar, iar terapia cu ozon nu prezintă efecte secundare semnificative” , Asigură Baeza, la care adaugăBeneficiile clare care sunt văzute în studiile clinice în curs.
Primul pacient tratat la Ibiza
Policlinica Our Lady of Rosario din Ibiza a obținut autorizarea la 4 aprilie pentru a trata primul pacient cu ozonoterapie. După prezentarea beneficiilor potențiale ale ozonoterapiei într-o ședință științifică medicală, grupul de experți din centru în infecția cu COVID-19, format din medicii Montserrat Viñals și Asunción Pablos, de la serviciul de medicină internă, Adriana Martín, de la Serviciul de Medicină Intensivă și María Victoria Velasco, de la Departamentul de Urgență, și-a dat aprobarea protocolului pentru administrarea autohemoterapiei majore cu ozon la pacienții cu coronavirus.
Un bărbat în vârstă de 49 de ani, care solicita deja internarea în UCI, se afla din ce în ce mai rău, până când a necesitat oxigen cu concentrația maximă și, chiar și așa, și-a oxigenat plămânii în mod deficitar. Au fost planificate intubarea și conectarea la ventilația mecanică, dar, în mod surprinzător, după prima ședință de terapie cu ozon, îmbunătățirea a fost semnificativă și cerințele de oxigen pot fi reduse.
Dr. Alberto Hernandez explică faptul că „îmbunătățirea după primul tratament cu ozon sesiune a fost spectaculos, am fost surprins, rata respiratorie normalizat, nivelurile lor de oxigen a crescut și au fost capabili să oprească furnizarea de mult oxigen, pentru ca pacientul a fost de da, capabil să se oxigeneze singur ”, explică el . “Spre surprinderea noastră, când am făcut un control analitic, am observat cum feritina, o determinare a testului care este folosită ca marker prognostic în această boală, a scăzut semnificativ și că această tendință de scădere a continuat în zilele următoare . ” Acest prim rezultat a motivat echipa medicală să o administreze altor pacienți care, după cum subliniază Hernández, “Urmează aceeași îmbunătățire ca el.”
Cheia: dublul efect biologic al ozonului
Dr. Alberto Hernández , susține că există două elemente cheie în această boală , care duc la moarte , din păcate , mulți pacienți: un efect brutal inflamator sau „furtuna citokine“, și implicarea formării microtromboză microcirculația. Potrivit acestui specialist, există mai multe modalități de a contracara această furtună de citokine cauzată de coronavirus . Pe de o parte, cea tradițională, administrarea de corticosteroizi în doze mari și cu dezavantajul deprimării sistemului imunitar, slăbind astfel organismul. Și pe de altă parte, prin administrarea de vitamina C în doze mari intravenos sau, chiar mai ușor, administrarea de ozonAmbele sunt capabile să contracareze furtuna citokinei și ambele au putere viricidă. Ozonul, de asemenea, datorită acțiunii sale asupra globulelor roșii, îmbunătățește transportul oxigenului către țesuturi și, prin urmare, microcirculația, făcând sângele mai fluid și favorizând valorile normale ale tensiunii arteriale.
Prin urmare, “ozonul ne permite să tratăm cu ușurință cele două probleme fiziopatologice principale pe care le au pacienții cu COVID-19 “, subliniază Hernández , care a direcționat o publicație pe această temă în Jurnalul spaniol de anestezie și reanimare, sub titlul: „Două terapii cunoscute ar putea fi eficiente ca adjuvanți la pacientul bolnav critic de COVID-19”. De asemenea, a publicat recent o piesă de opinie în Neurocritical Care Society din SUA.
Atât Hernández cât și Baeza apelează la toți specialiștii interesați să stabilească circuitele și structura corespunzătoare pentru a putea încorpora ozonoterapia cât mai curând posibil în centrele spitalicești care doresc acest lucru.
În aceeași linie, dr. Francisco Vilás, CEO al Grupului Polyclinic , s- a exprimat pentru cine „va fi foarte satisfăcător să putem ajuta orice centru spital în circumstanțe excepționale precum cele pe care le întâlnim și le vom pune la dispoziția oricui o solicită din mijloacele noastre. uman și tehnic și experiența noastră cu ozonoterapia “.