La Repubblica del 21 Maggio 2020
Tehnica testată de spitalul Mauriziano presupune re-infuzarea sângelui pacientului îmbogățit cu oxigen și ozon
Probabil că nici medicii nu au crezut asta. O încercare, ultima în fața unei situații care părea a fi grav compromisă. Dar Covid 19 a arătat mult timp cât de necunoscută este evoluția bolii și chiar căile de tratament. Așa că la spitalul Mauriziano din Torino, în fața unui pacient de 76 de ani care părea fără speranță, medicii i-au propus fiicei, în scopuri pline de compasiune, câteva ședințe de oxigeno-ozono terapie. Surprinzător, rezultatul a depășit toate așteptările. După câteva zile, bărbatul s-a trezit, și-a revenit și acum s-a întors acasă la nepotul său de trei ani, care îl aștepta de ceva timp. La sfârșitul lunii martie, după cateva zile cu febră, bărbatul a început să aibă probleme respiratorii. Diagnosticul, în camera de urgență din Turati, a fost evident pneumonie bilaterală de la SARSCov-2.
Începe terapia medicamentoasă și ventilația non-invazivă. Însă, după o fază în care părea să existe o îmbunătățire, situația s-a înrăutățit și bărbatul ajunge în terapie intensivă. Apoi o ușoară îmbunătățire, el reia alimentatia și vorbește cu fiica sa prin apel video. După patru zile, o altă înrăutățire , și nu părea să existe alte sperante. Ultima încercare a fost cu oxigen-ozonoterapie, i s-au administrat sistematic cortistroizi și oxigen-ozon. O recuperare neașteptată chiar și pentru medici. Testele de chimie a sângelui nu mai arată inflamație și placa toracică este îmbunătățită. Se in toarce acasă in 11 Mai.
Spitalul Mauriziano s-a alăturat, printre puținele centre din Italia, studiului privind ozonoterapia. Promotorul fusese spitalul Santa Maria della Misericordia din Udine. Prin urmare, rezultatul acestui caz ar putea indica faptul că terapia cu ozon poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului organismului prin încetinirea inflamației și reducerea afectării pulmonare. Spitalul Mauriziano efectuează acest studiu asupra pacienților, în prezent 15 persoane, internați într-o secție subintensivă, iar conducerea este încredințată unei echipe multidisciplinare. Acesta prevede colectarea, după consimțământul informat, a aproximativ 200 ml sânge dintr-o venă periferică. Sângele colectat este amestecat cu un volum egal de 96-4 amestec de ozon cu o tehnică sterilă. O procedură care se repetă pentru trei ședințe.
Protocolul a fost elaborat de Amato De Monte, directorul Departamentului de Anestezie și Reanimare al Agenției de Sănătate a Universității Centrale Friuli, care, împreună cu Carlo Tascini, care conduce clinica de Boli Infecțioase și alți colegi, au lansat un prim studiu la 36 de pacienți din Udine tratați cu ozonoterapie împreună cu medicamentele antivirale utilizate în prezent în Covid-19. Toți participanții au fost spitalizați și au avut dificultăți de respirație și pneumonie, dar au fost încă într-un stadiu mai devreme decât internarea în UCI. „Din 36 de persoane , 35 de pacienți au reușit să iasă din UCI și 25 au fost externati”, a spus el într-un interviu acordat revistei Wired. Important este că nu apar reacții adverse majore cu ozonoterapia.
https://torino.repubblica.it/cronaca/2020/05/21/news/civid_19_malato_di_76_anni_salvato_in_extremis_con_l_ossigeno-ozono_terapia-257245635/?ref=fbpr&fbclid=IwAR0dxJ62-97lkLX8B-FyKcWTMZm1FRem2DhXPLBSM9qvrW9bVYSvr89GCH0